Hálózati megoldások

Vezetékkel...

Napjainkban már nem csupán a nagy cégek, intézmények, de a kis- és közepes vállalatok számára is egyértelmű: zavartalan üzletmenetük elképzelhetetlen megfelelően megtervezett és megvalósított informatikai infrastruktúra nélkül. Fontos szempont ugyanakkor, hogy a lehető legkevesebb párhuzamos kábelrendszert kelljen kiépíteniük egy épületen belül, így ugyanis az áttekinthetőség kínálta előny mellett jelentős mértékben csökkenthetik üzemeltetési és karbantartási költségeiket is.

Akár saját, akár bérelt irodaépület(ek)ről legyen szó, egyértelműen a strukturált kábelhálózat képes jó minőségben megfelelni ezeknek az igényeknek.

Mivel a rendszer összes hardver- és szoftvereleme ezen a hálózaton keresztül kommunikál egymással, a strukturált kábelezésnek valamennyi szabványos hang- és adatátviteli protokoll támogatását biztosítania kell. Éppen ezért szakembereink kizárólag minőségi elemek beépítését javasolják megrendelőinknek – ez például a rézkábelek esetében a kategória 6-os minősítést jelenti –, ami a hosszú távú értékállóságot is garantálja. Ha az épületen belüli gerinchálózat kiépítésekor túl nagy (több mint 100 méteres) távolságot kell áthidalni, közbeiktatott jelerősítéssel, repeaterekkel, illetve optikai összeköttetéssel gondoskodunk a kommunikáció kifogástalan minőségéről. Minden munkaállomást, szervert, nyomtatót vagy telefont önálló vezeték köt össze a központi rendezővel. Mivel pedig egy vezetékszakasz kizárólag egy eszköz csatlakozására szolgál, így jóval egyszerűbb az esetleges hibák feltárása és javítása is.

Irodákban a kábelnyomvonalakat úgy tervezzük, hogy mind az érintés- és tűzvédelmi előírásoknak, mind pedig az esztétikai szempontoknak maximálisan eleget lehessen tenni. Eltérő ipari környezetekben természetesen ügyelünk arra, hogy maximális megbízhatósága mellett a hálózat az esetleges vegyi vagy mechanikai hatásokkal szemben is ellenállónak bizonyuljon.

…és anélkül

Egy kifogástalanul megtervezett és megvalósított hálózatnak mindenben követnie kell a valóságos munkafolyamatokat: életszerű keretet kell szolgáltatnia a feladatvégzéshez. Hibás tehát az a szemlélet, ha egy-egy munkatársat mindenáron a székéhez akarunk szögezni. A munkatársak ugyanis szükségképpen mobilak, ráadásul ezt a mobilitást egyre korszerűbb eszközkészlet (notebook, okostelefon) szolgálja ki. Következésképpen ezeket a mobileszközöket is be kell kapcsolni a vállalati információáramlásba, hogy a dolgozók bárhol, bármikor elérhessék a hálózaton tárolt adataikat, erőforrásaikat.

A vezeték nélküli hálózatok kiépítése ugyanakkor biztonsági aggályokat is felvet, mivel elméletileg könnyebb „lehallgatni” az azokon áramló információkat, hiszen nem szükséges fizikailag is bejutni az épületbe. Ugyanakkor a wireless megoldás biztonsági szintje – megfelelő tervezés és minőségi kivitelezés esetén – egyenértékű lehet a fizikai hálózatéval. Mi ezt a minőséget nyújtjuk ügyfeleinknek, igen versenyképes árakon.

A wireless hálózat szolgálhat épületek összekötésére is, amikor a hagyományos kábeles kapcsolat megvalósítása túlzottan nehéz vagy túlzottan drága lenne. A wireless pont-pont kapcsolat költséghatékony módja a különálló hagyományos hálózatok összekapcsolásának is. Ezzel a technológiával akár 4-5 kilométeres távolság is áthidalható.

Optikai hálózatok

Felhasználási környezetektől függően más és más sávszélesség-igény jelentkezik a vállalatoknál. Ott, ahol hatalmas méretű képi vagy videoinformációk átvitele a cél – például az orvosi képalkotó diagnosztika területén –, értelemszerűen előtérbe kerül a részleges vagy teljes optikai szálas hálózati kiépítés. Emellett adatvédelmi megfontolásból is döntenek alkalmazása mellett a különösen kényes adatokkal dolgozó vállalatok, intézmények, hiszen az üvegszál nem, illetve csak nagyon nehezen hallgatható le.

A leggyakoribb ellenérvként az optikai hálózatokkal szemben azok „csillagászati” árát szokás felhozni. Mindez azonban ma már nem állja meg a helyét: a fényvezető kábelek és rendszerelemek árai a technikai fejlődés során folyamatosan csökkentek. Az pedig mindennél többet mond, hogy szabványos, piacon elérhető végberendezésekkel 10 gigabit/s-os átviteli sebesség is biztosítható. Épületeken belüli LAN hálózatok összeköttetéseinél az optikai switchből induló üvegszálak közvetlenül a felhasználó számítógépéig futhatnak.

Az optikai szálak előnyei a nagy távolságok áthidalásakor is megmutatkoznak, hiszen minimális a vonalak csillapítása, így csupán 100 kilométerenként kell beiktatni egy-egy erősítőt a sávszélesség biztosításához. Mind monomódusú, mind multimódusú optikai hálózatok kiépítésére vállalkozunk, szakembereink az adott felhasználási igényektől függően javaslatokat dolgoznak ki a választás megkönnyítéséhez.

Ipari környezetekben az elektromágneses zavarral szemben érzéketlen fémmentes optikai kábelek alkalmazását részesítjük előnyben, ráadásul ebben az esetben sem földelésre, sem villámvédelemre nincs szükség.

Hálózat optimalizálás

Adott a vállalati szintű hálózat, adott a teljes sávszélesség. Ugyanakkor több telephelyes, elosztott hálózati infrastruktúrát (LAN-t, WAN-t, heterogén hálózatokat) üzemeltető vállalatoknál arról is gondoskodni kell, hogy hatékonyan lehessen elérni a megosztott erőforrásokat. A mindennapi munka során biztosítani kell, hogy mind a levelezés, mind a fájlkiszolgálók elérése vagy az IP-telefónia, illetve a videokonferencia zökkenőmentesen, megfelelő sebességgel működjön a hálózat pontjai között. Ennek biztosítása természetesen lehetséges a belső és külső kapacitások növelésével is, de sokkal költséghatékonyabb megoldás a meglévő erőforrások működésének harmonizációja révén elérhető optimalizálás. A sávszélesség például virtuálisan is növelhető a tényleges sávszélesség alkalmazás-specifikus kihasználásával. Ilyen helyzetekben hardver- és szoftverelemeket egyaránt tartalmazó optimalizációs megoldásokat javasolunk ügyfeleinknek. A megoldás részét képező hardverelemek a kommunikáló felekhez közel helyezkednek el: önálló hardveregységek vagy az aktív eszközbe illeszthető bővítőkártyák. A hardverelemek az alkalmazott szoftverek révén teszik hatékonyabbá – és természetesen költségkímélővé – a végpontok közötti, kapcsolaton és aktív eszközön átívelő kommunikációt. Mindeközben a hálózat eredeti biztonsági, topológiai, technológiai jellemzői változatlanok maradnak. Szakembereink széles körű tapasztalatokkal rendelkeznek a hálózati optimalizáció területén, tanácsadóink folyamatosan követik a felhasználói visszajelzéseket – ez a garanciája a mind hatékonyabb megoldások kiépítésének.