top of page

Felhőalapú szolgáltatás

A jelenleg használt legmodernebb IT környezet. Pozitívuma, hogy nem kell a hardverek beszerzésére plusz költséget felszámolni, hiszen a felhőben minden egyszerűen és távolról üzemeltethető, elérhető. Előnyeinek kihasználása érdekében a felhőben lévő alkalmazásokat vagy ott hozzák létre, vagy egy már meglévő infrastruktúrából költöztetik át. Ezen alkalmazások vagy alacsony szintű infrastruktúra-elemekre építhetők, vagy magasabb szintű szolgáltatásokat is használhatnak, amelyek elkülönülnek az alapvető infrastruktúra irányítási, tervezési és méretezési követelményeitől. 

A felhőalapú megoldás előnyeinek kihasználása érdekében a felhőben lévő alkalmazásokat vagy ott hozzák létre, vagy egy már meglévő infrastruktúrából költöztetik át. Ezen alkalmazások vagy alacsony szintű infrastruktúra-elemekre építhetők, vagy magasabb szintű szolgáltatásokat is használhatnak, amelyek elkülönülnek az alapvető infrastruktúra irányítási, -tervezési és -méretezési követelményeitől. 

Felhőalapú szolgáltatások modelljei

A felhőszolgáltatások többsége négy tág kategóriába sorolható: infrastruktúraszolgáltatás (IaaS), platformszolgáltatás (PaaS), kiszolgáló nélküli és szoftverszolgáltatás (Saas). Ezeket néha a felhő-számítástechnikai halomként is említik, mivel egymásra épülnek. Ha megismeri őket és a köztük lévő különbségeket, könnyebben valósíthatja meg üzleti céljait.

Infrastruktúra-szolgáltatás (IaaS)

Az IaaS a felhőalapú IT alapvető építőelemeit tartalmazza és jellemzően a hálózati szolgáltatásokhoz, (virtuális vagy dedikált hardveren levő) számítógépekhez és adattárhelyhez való hozzáférést biztosít. Az informatikai erőforrások felett ez nyújtja a legmagasabb szintű rugalmasságot és irányítást, és leginkább a meglévő IT-erőforrásokhoz hasonlít, amelyeket sok IT-részleg és fejlesztő már ismer. 

Platformszolgáltatás (PaaS)

A PaaS szolgáltatás szükségtelenné teszi a mögöttes infrastruktúra (általában hardver és operációs rendszer) kezelését, lehetőséget biztosítva arra, hogy egy szervezet csak az alkalmazások telepítésére és kezelésére összpontosítson. Így nem kell aggódni az erőforrások beszerzése, a kapacitástervezés, a szoftverkarbantartás, a javítás vagy az alkalmazás futtatásával járó egyéb, differenciálatlan nehézségek miatt. 

Szoftverszolgáltatás (SaaS)

A szoftver, mint szolgáltatás egy kész terméket biztosít az Ön számára, melyet a szolgáltató üzemeltet és kezel. A legtöbb esetben azok, akik az SaaS-ra hivatkoznak, végfelhasználói alkalmazásokra utalnak. A SaaS-ajánlattal nem kell azon gondolkodnia, hogy tartják karban a szolgáltatást vagy hogyan kezelik az infrastruktúrát; csak arra kell összpontosítania, hogy miképpen fogja használni az adott szoftvert. A SaaS-alkalmazások gyakori példája a webalapú e-mail, ahol anélkül küldhet és fogadhat e-maileket, hogy az e-mail termék kiegészítéseit kezelnie kellene vagy karban kellene tartania azokat a szervereket és operációs rendszereket, amelyeken az elektronikus levelezés fut. 

Akár SaaS megoldásról (pl. Office 365), akár IaaS vagy PaaS megoldásról (pl. Azure) legyen szó, nem kell tovább partner után kutatnia! Tervezés, bevezetés, oktatás... A felhő a jelenleg használt legmodernebb IT környezet. A szolgáltatás előnye, hogy nem kell a hardverek beszerzésére plusz költséget felszámolni, hiszen a felhőben minden egyszerűen és távolról üzemeltethető, elérhető. 

bottom of page