Virtualizáció

Sokáig úgy tartották, hogy egy vállalat informatikai kapacitása egyenlő a rendelkezésre álló hardver-szoftver együttes teljesítményének összegével. A virtualizáció révén azonban vadonatúj értelmet nyer egy sor korábbi fogalom. Ennek során ugyanis egyszerre több virtuális gépet lehet létrehozni, különböző operációs rendszerek futtathatók egymás mellett, párhuzamosan, ugyanazon a fizikai gépen/hardveren. Mindezzel egy olyan absztrakt réteg jön létre, amelyben elválik egymástól a fizikai hardver az operációs rendszertől – az IT erőforrások jobb kihasználását és nagyobb rugalmasságát téve lehetővé.

Minden virtuális gépnek megvan a maga virtuális hardverkészlete (CPU, RAM, stb.), erre töltődnek be az operációs rendszer elemei és az alkalmazások. Az operációs rendszer úgy látja, hogy teljesen normális hardverrel van dolga, függetlenül a tényleges fizikai komponensektől.

Hogy mindez miért jó? Mert a virtuális gépek jellemzői egyetlen fájlban összegezhetők, gyors mentést, másolást, erőforrás-hozzárendelést téve lehetővé. Mindez pedig a karbantartási ráfordítások területén komoly megtakarításokat eredményezhet. Az üzleti előnyöket – szakembereink közreműködésével – tálcán nyújtja a technológia.