Vezetékes hálózatok

Napjainkban már nem csupán a nagy cégek, intézmények, de a kis- és közepes vállalatok számára is egyértelmű: zavartalan üzletmenetük elképzelhetetlen megfelelően megtervezett és megvalósított informatikai infrastruktúra nélkül. Fontos szempont ugyanakkor, hogy a lehető legkevesebb párhuzamos kábelrendszert kelljen kiépíteniük egy épületen belül, így ugyanis az áttekinthetőség kínálta előny mellett jelentős mértékben csökkenthetik üzemeltetési és karbantartási költségeiket is.

Akár saját, akár bérelt irodaépület(ek)ről legyen szó, egyértelműen a strukturált kábelhálózat képes jó minőségben megfelelni ezeknek az igényeknek.

Mivel a rendszer összes hardver- és szoftvereleme ezen a hálózaton keresztül kommunikál egymással, a strukturált kábelezésnek valamennyi szabványos hang- és adatátviteli protokoll támogatását biztosítania kell. Éppen ezért szakembereink kizárólag minőségi elemek beépítését javasolják megrendelőinknek – ez például a rézkábelek esetében a kategória 6-os minősítést jelenti –, ami a hosszú távú értékállóságot is garantálja. Ha az épületen belüli gerinchálózat kiépítésekor túl nagy (több mint 100 méteres) távolságot kell áthidalni, közbeiktatott jelerősítéssel, repeaterekkel, illetve optikai összeköttetéssel gondoskodunk a kommunikáció kifogástalan minőségéről. Minden munkaállomást, szervert, nyomtatót vagy telefont önálló vezeték köt össze a központi rendezővel. Mivel pedig egy vezetékszakasz kizárólag egy eszköz csatlakozására szolgál, így jóval egyszerűbb az esetleges hibák feltárása és javítása is.

Irodákban a kábelnyomvonalakat úgy tervezzük, hogy mind az érintés- és tűzvédelmi előírásoknak, mind pedig az esztétikai szempontoknak maximálisan eleget lehessen tenni. Eltérő ipari környezetekben természetesen ügyelünk arra, hogy maximális megbízhatósága mellett a hálózat az esetleges vegyi vagy mechanikai hatásokkal szemben is ellenállónak bizonyuljon.