Optikai hálózatok

Felhasználási környezetektől függően más és más sávszélesség-igény jelentkezik a vállalatoknál. Ott, ahol hatalmas méretű képi vagy videoinformációk átvitele a cél – például az orvosi képalkotó diagnosztika területén –, értelemszerűen előtérbe kerül a részleges vagy teljes optikai szálas hálózati kiépítés. Emellett adatvédelmi megfontolásból is döntenek alkalmazása mellett a különösen kényes adatokkal dolgozó vállalatok, intézmények, hiszen az üvegszál nem, illetve csak nagyon nehezen hallgatható le.

A leggyakoribb ellenérvként az optikai hálózatokkal szemben azok „csillagászati” árát szokás felhozni. Mindez azonban ma már nem állja meg a helyét: a fényvezető kábelek és rendszerelemek árai a technikai fejlődés során folyamatosan csökkentek. Az pedig mindennél többet mond, hogy szabványos, piacon elérhető végberendezésekkel 10 gigabit/s-os átviteli sebesség is biztosítható. Épületeken belüli LAN hálózatok összeköttetéseinél az optikai switchből induló üvegszálak közvetlenül a felhasználó számítógépéig futhatnak.

Az optikai szálak előnyei a nagy távolságok áthidalásakor is megmutatkoznak, hiszen minimális a vonalak csillapítása, így csupán 100 kilométerenként kell beiktatni egy-egy erősítőt a sávszélesség biztosításához. Mind monomódusú, mind multimódusú optikai hálózatok kiépítésére vállalkozunk, szakembereink az adott felhasználási igényektől függően javaslatokat dolgoznak ki a választás megkönnyítéséhez.

Ipari környezetekben az elektromágneses zavarral szemben érzéketlen fémmentes optikai kábelek alkalmazását részesítjük előnyben, ráadásul ebben az esetben sem földelésre, sem villámvédelemre nincs szükség.